Get the Flash Player to see this rotator.

Търсене

Поулярни

ВходПоследно от форума

ДЕКЛАРАЦИЯ БЛС PDF Печат Е-поща
Автор: sara   
Сряда, 30 Юни 2010г. 09:32ч.

Д Е К Л А Р А Ц И Я
На Национална конференция на БЛС, проведена на 29.06.2010 г.
Военномедицинска академия - София

Националната конференция на БЛС, проведена на 29.06.2010 г., констатира, че при наличното финансиране на системата в здравеопазването делегираните бюджети в болничната помощ и рязкото намаляване на Регулативните стандарти за медицински дейности в доболничната помощ водят до риск от крах на системата в здравеопазването.
Това състояние води и до рязко влошаване на качеството на медицинското обслужване на населението в страната.
Неясните критерии за изработването на Национална здравна карта със задължителен характер и въвеждането на нива на компетентност ще доведат до още по-голямо затруднение в достъпа на гражданите на Р България  до адекватно медицинско обслужване.

НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ВЗЕ СЛЕДНИТЕ РЕШЕНИЯ:
1.    Предлага изработването на адекватна методика за определяне на Регулативните стандарти в извънболничната помощ, гарантиращи качествено ниво на здравеопазване на базата на медицинската целесъобразност с експертно участие на БЛС.
2.    Конференцията отхвърля приложението на делегираните бюджети в болничната помощ като “нон сенс”.
3.    Изработването и приемането на Национална здравна карта да се пристъпи след приемането на ЗИД на ЗЛЗ и задължителното законово участие от страна на БЛС.
4.    Конференцията не приема изготвените и предложени нива на компетентност и настоява във всички работни групи по специалности да се включат експерти на БЛС с оглед приложимостта на  формулираните изисквания.
5.    Националната здравна карта да има задължителен характер по отношение на минималните нива.
6.    Националната конференция настоява, общественият финансов ресурс, насочен към НЗОК, изразяващ се в нейния  годишен бюджет, да бъде използван единствено и само за плащане за медицинска дейност и лекарства.
7.    Държавата да внесе коректно дължимите здравноосигурителни суми за контингента, който обезпечава по законите на страната.
8.    БЛС ще участва в преговорите по НРД 2011, касаещи финансирането на медицински дейности при ясно заявени и гарантирани параметри от управляващите институции.
9.    При несъобразяване от страна на управляващите с приетите Решения на Националната конференция на БЛС от 29.06.2010 г., Конференцията предлага на предстоящия Събор на БЛС през м. септември 2010 г. да се вземе решение за активни общонационални протестни действия, които да се проведат до края на м. октомври.
Комисия в състав:
1. Д-р Загорчев
2. Д-р Маджаров
3. Д-р Тачова
4. Д-р Грозев
5. Д-р Сакакушев

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

RocketTheme Joomla Templates