Get the Flash Player to see this rotator.

Търсене

Поулярни

ВходПоследно от форума

ДЕКЛАРАЦИЯ PDF Печат Е-поща
Автор: sara   
Сряда, 30 Юни 2010г. 06:06ч.

ДЕКЛАРАЦИЯ
на БЛС и БПФ

Изразяваме своето категорично несъгласие с въвеждането на така наречените делегирани бюджети за болниците.  Делегираните бюджети не решават нито един проблем на болничното здравеопазване, но създават редица нови. Те ще премахнат конкуренцията и всички стимули за развитие и усъвършенстване на медиците. Делегираните бюджети спират инвестиционния процес и отнемат всяка възможност за обновяване и модернизиране на болниците. Те пряко водят до продължаващо нарастване на дълговете на болниците.  С тях фактически се прехвърля държавен дълг към лечебните заведения, а опасността от фалити на последните става все по-реална. НЗОК продължава необосновано и незаконно да задържа дължимите плащания за болниците за месец март и април и в резултат на това в много болници персоналът не може да получи трудовите си възнаграждения в пълен размер.
С въвеждането на делегирани бюджети неизбежно ще бъдат засегнати и правата на пациентите.
Делегираните бюджети недопустимо ограничават правото на свободен избор на пациента. Делегираните бюджети създават неравнопоставеност на пациентите. Делегираните бюджети премахват конкуренцията между болниците. Резултат на това е влошаване на качеството на медицинските услуги. Това отнема правото на болния да получи качествена медицинска услуга. Делегираните бюджети лимитират цялата болнична дейност, а това ограничава правото на пациентите да получат достъпна и своевременна медицинска помощ.
Остро възразяваме срещу изготвянето на така наречената Национална здравна карта, която се използва като инструмент за административно ограничаване на дейността на болниците и закриване на голяма част от тях. Критериите и методиката за изготвяне на Националната здравна карта не са съобразени с философията на здравното осигуряване и не са обосновани нито от медицинска, нито от управленска гледна точки.
Не приемаме оправданията на Правителството с икономическата криза, защото приходите от здравни вноски надхвърлят необходимите разходи за лечебното здравеопазване. За нас е напълно неприемливо събраните от здравни вноски пари да се изразходват за други държавни нужди.
Ето защо,
се обръщаме към всички членове на нашите организации от София и страната и към всички граждани да се присъединят към обявения национален протест на 30.06.2010 година (сряда) от 10.00 часа пред сградата на Министерския съвет под наслов „Здравните вноски за здраве“. От нашата активност ще зависи дали управляващите ще чуят гласа ни и ще се съобразят със справедливите ни искания.

Председател на БЛС                                                      Председател на ФБПФ
Д-р Цветан Райчинов                                                     Теодора Захариева

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

RocketTheme Joomla Templates