Get the Flash Player to see this rotator.

Търсене

Поулярни

ВходПоследно от форума

ГЕРБ лансира най-безумната здравна идея на БСП PDF Печат Е-поща
Автор: Administrator   
Петък, 04 Декември 2009г. 18:42ч.

Ако се реализират предложенията на управляващите, увеличението на здравната вноска няма да докара повече пари в системата, а ще напълни джоба на собствениците на 5-6 частни фонда

Янина Здравкова

За ГЕРБ очевидно светът започна на 5 юли - в деня, когато те спечелиха изборите. Тогава се състоя Големият взрив, вселената започна да се разширява, а някъде към 27 юли, когато бе съставен кабинетът на Бойко Борисов, на планетата Земя се появиха първите микроорганизми и животът започна. Преди тези дати времето и пространството не са съществували в настоящия си вид и е практически невъзможно преди това тукашните земи да са били населявани от хора, камо ли ръководени от правителство и парламент.
По тази причина тепърва ГЕРБ ще открива водата, въздуха, огъня и т.н. Ще се учи да управлява в крачка и току-виж към края на мандата настигне в развитието останалото човечество. За да установи, че куп идеи и грешки са отдавна обмисляни, проигравани и отхвърлени поради практическа или политическа непригодност.
В началото на 2008 г. тогавашният управляващ и шеф на бюджетната комисия в НС Румен Овчаров лансира из парламента идея за реформа на здравното осигуряване. Молеше да не бъде цитиран, тъй като очевидно сондираше как ще се приеме въпросната идея. Е, не се прие, тъй като беше антисоциална, но достатъчно хора чуха за нея.
Моделът представляваше перфектна печатница за пари за частните здравни фондове и вещаеше бърз фалит на здравната каса. Според Овчаров държавата трябваше да продължи да осигурява 4 милиона деца и пенсионери в НЗОК, а работещите да имат право да избират частен фонд, който да управлява вноските им. Тоест за хората, които най-често ползват медицинска помощ и съответно представляват основна част от разходите на здравната система, да се грижи обществената каса. Освен че тези категории граждани струват скъпо на здравната система, за тях държавата плаща ниски вноски. По-съществената част от приходите на касата винаги са били осигуровките на работещите. Когато обаче те отидат в частни фондове, за НЗОК остават само огромни разходи и минимални приходи, което, естествено, значи фалит. А когато основният платец на услуги в здравната система фалира, логично фалира и системата, фалират и пациентите. На фона на това частните фондове събират по-високи вноски от младите и работещите, които от своя страна не представляват особени разходи, тъй като не търсят медицинска помощ, и бизнесът върви по мед и масло. Слава богу, идеята бе отхвърлена още на ниво сондаж.
За да се върне с пълна сила тези дни, лансирана от зам.-шефа на парламента и председател на здравната комисия Лъчезар Иванов. Според него бъдещето на здравноосигурителната система е следното: вноската скача от 8 на 10 на сто, за да влязат повече пари в сектора. НЗОК остава задължителна за всички като първи стълб на осигуряването и получава част от осигуровката, неясно още каква. Създава се втори стълб - задължително допълнително осигуряване с останалата част от вноската, което също не е ясно какво точно ще предоставя. И тъй като има дискусия, че не следва публични средства да се наливат в частни фондове, Иванов решава проблема от раз. Над 4 милиона деца и пенсионери, осигурявани от държавата с въпросните публични средства, остават осигурени в НЗОК изцяло и за първия, и за втория стълб. Тези публични пари според бюджета на касата догодина възлизат на 110 млн. лв. от общо 1.6 млрд. лв. приходи плюс още 830 млн. лв., които обаче отиват в резерв и едва ли ще се харчат за лечение. Работещите 2.5 милиона души свободно избират частни фондове за втория стълб. Дружествата пък имат право на печалба, защото само така ще имат интерес да контролират разходите в системата и да въведат ред. А драма с това, че обществени средства отиват в частни фирми, които генерират печалба, няма. Тъй като Иванов смята, че задължителните вноски на работещите чисто и просто не са публични пари, след като не се плащат от държавата. Както - според него - не са публични парите, които всеки собственик на кола е длъжен да плати за задължителната застраховка "Гражданска отговорност".
Очевидно д-р Иванов не е сколасал да научи, че държавата не задължава никого да си купува кола,но за сметка на това задължава всеки гражданин да плаща здравни вноски. И е въпрос на избор колко ще платиш, за да отворят капака на "Мерцедеса" ти и дали изобщо ще е "Мерцедес" или "Рено 19". Колко и дали да платиш за здравно осигуряване, не е избор, а задължение. Което прави тези плащания публични и би трябвало да задължи всеки управляващ да борави колкото може по-внимателно с тях, вместо да праща на здравната каса разходоемките пациенти, а на частните фондове - високите приходи, от които те да формират и печалба. Защото в този случай частниците имат твърде силен интерес да контролират харчовете на системата. Колкото по-малко харчове - толкова повече печалба. Колкото по-малко лечение - толкова по-малко харчове. Така нито осигурените в касата ще получават услуги, защото в касата няма да има пари, нито осигурените в частните фондове, защото осигурителите им няма да имат интерес. И в крайна сметка увеличението на задължителната вноска няма да докара повече пари на здравната система, а просто ще напълни джоба на собствениците на 5-6 фонда.
Ако вселената на ГЕРБ съществува, за да осигури орбита на подобни планети, няма да е чудно, ако скоро се случи нов Голям взрив. А ако това са просто грешки на растежа, е крайно време управляващите да попрочетат някоя книжка и да се научат първо да мислят, а след това да говорят. И да се сетят, че от тях се очакват действия, а не празнодумство.

Последна промяна от Петък, 04 Декември 2009г. 18:46ч.
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

RocketTheme Joomla Templates